Curriculum vitae

Trio Suleika, opgericht in 2001, bestaat uit pianist Gabriele Leporatti, cellist Pepijn Meeuws en violiste Emmy Storms. Als een van de vooraanstaande pianotrio’s in Nederland won Suleika onder meer de Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Kersjesprijs. Het repertoire van Trio Suleika verenigt klassieke werken met minder gangbare muziek, waaronder een groeiend aantal composities in opdracht.

In 2002 – nog geen jaar na oprichting – won Trio Suleika de Vriendenkrans, de publieksprijs én een masterclassprijs op het Vriendenkrans Concours in het Concertgebouw Amsterdam. In dezelfde periode volgde Suleika een masterclass bij Menahem Pressler van het legendarische Beaux Arts Trio. Een beurs van het Bernard Haitink Fonds stelde het trio vervolgens in staat om meer lessen bij Pressler te nemen. Nadat Trio Suleika in 2004 werd geselecteerd voor de nationale concertserie Het debuut, veroverde het zich in korte tijd een prominente plaats in het Nederlandse muziekleven. In 2007 ontving Trio Suleika de Kersjesprijs.

In 2005 verscheen Suleika’s eerste cd met opnamen uit de Kleine Zaal van het Concertgebouw, waar het trio regelmatig te gast is. Zo speelde Trio Suleika er in de Robeco Zomerconcerten, de internationale KAM pianotrioserie, Het Zondagochtendconcert, Concertgebouw Tracks en de serie Internationale Pianotrio’s. In 2007 debuteerde Suleika in het Gergiev Festival in een Carte Noire met dichter Ramsey Nasr, om direct te worden teruggevraagd voor de eerstvolgende editie. Een tweede cd met werken van Dvorak en Rachmaninov verscheen in 2008. Het trio organiseerde “Suleika aan de Amstel” in de Amstelkerk in Amsterdam in 2010, waarin Suleika optrad met musici als Frederieke Saeijs, Erik Bosgraaf en het Zapp String Quartet. Het seizoen 2011-2012, waarin Suleika het 10-jarig jubileum vierde, werd feestelijk geopend met de presentatie van de cd “Voyage”, waarop werk staat van Maurice Ravel en Kees Olthuis. Trio Suleika overhandigde het eerste exemplaar aan dirigent Yannick Nézèt-Séguin. “Voyage” werd nationaal en internationaal lovend besproken in de pers waaronder Volkskrant, NRC, Music Web International en kreeg het hoogst haalbare aantal sterren voor de uitvoering in Luister. In hetzelfde seizoen bracht het trio de Oorkaan-productie “De Suleika’s en het mysterie van de Gevoelige Snaar” in première in het Concertgebouw te Amsterdam, onder regie van Jochem Stavenuiter. Deze muziekvoorstelling speelde vier seizoenen lang in Nederland (55 voorstellingen in totaal), ging in januari 2013 in het Frans in première in Parijs, en in 2014 in première in Brugge, België. Voor de online game “Oorkania” van Stichting Oorkaan nam Trio Suleika muziek op van componist Joey Roukens. In april 2015 zal Trio Suleika optreden in het Zondagochtendconcert in het Concertgebouw te Amsterdam.

Op uitnodiging van de Stichting Rikskonzerter maakte Trio Suleika een tournee door Zweden. Het trio trad op in Damascus, en gaf masterclasses aan het conservatorium aldaar, in het kader van “Damascus, Cultural Capital of the Arab World.” In Frankrijk speelde Suleika in de kamermuziekserie van Musee d’Orsay, in het Festival Fevis te Parijs en het Festival Mille et Une Notes in de Corrèze.